Tilbake i La Coruña og venter, venter...

07.11.2022

Søndag 6. november 2022. I morgen er det 7 uker siden angrepet fra spekkhoggerne, og båten ligger fremdeles på verftet og venter på reparasjon. Roret er blitt reparert og båten er tilbake på sjøen. Nå på fredag kom den etterlengtede kvadranten fra Lewmar, men når de begynte på montering så viste det seg at en plate i aluminium, 1,5-2 cm tykk, også hadde blitt bøyd da styringen ble ødelagt. Så verftet må finne en løsning for å få rettet opp denne. Siste anslag er at båten kan bli ferdig i løpet av uken som kommer. Det hadde vært kjekt å kunne komme seg videre nå, begynner å bli rastløs.

30. september etter noen fine dager i Porto reiste Janni og jeg hjem til Norge, Janni til Sogndal og jeg til Bergen. Var 2 uker i Bergen, noe som viste seg å være alt for kort tid i forhold til alle besøk jeg hadde tenkt å gjøre. Men jeg fikk noe hyggelig dager med familie og venner, noe jeg satt stor pris på.

Lørdag 15. oktober reiste jeg tilbake til La Coruña med håp om at båten vil bli ferdig i løpet av uken som kom. Tirsdag kveld ble jeg slått helt ut av noe jeg trodde var influensa. Onsdagen tok jeg en covid-19 test og den var positiv. Så da ble de isolasjon i en uke. Jeg var satt ut de 3 første dagene, men på dag 4 var formen betydelig bedre og vanlige aktiviteter kunne gjenopptas (i isolasjon). Etter en uke var isolasjonen over og jeg var tilbake i normalt virke. Ukene har gått med litt vedlikehold av båt, turer til fots og med sykkel. Begynner å bli kjent i La Coruña nå. Været har vært litt variabelt, men temperaturen har på dagen kommet opp i 20-22 grader, det har vært mest skyet, en del regnbyger og litt sol.

I en periode har det vært få angrep av spekkhoggerne nedover langs kysten, men det tok seg plutselig opp igjen for et par uker siden. Og et av angrepene endte med det tragiske utfallet at båten sank. Det var den franske båten Smousse 1. november litt nord for Porto. Så jeg planlegger tiltak. Hvordan unngå spekkhoggerne, og hvis de dukker opp hva gjør jeg da.

I dag finnes det noen grupper på Facebook som er flinke til å rapportere observasjoner og angrep av spekkhoggere. I tillegg finnes en Whatsapp gruppe som er veldig aktiv og har mange medlemmer, ter melder seg på når de kommer til området og melder seg ut når de forlater området. Her meldes inn rute og observasjoner. Gruppen ser ut til å fungere veldig bra og er tidlig ute med observasjoner. I tillegg så er anbefaling å holde seg så nært land som er forsvarlig.

Spekkhoggerne er fredet, så det er få tiltak en har lov å bruke om de skulle dukke opp. De nylig justerte anbefalingen nå er å sette båten i revers og gå rolig bakover, samt å slå av alt elektronisk utstyr. De ikke godkjente tiltakene er å bruk kraftige kinaputter, et smell og de trekker seg unna. Om de kommer tilbake et nytt smell og de trekker seg unna igjen. Det neste forslaget som er blitt mer og mer fremmet er sand. Kast sand uti rundt roret og det skaper nok forstyrrelser for spekkhoggerne til at de mister interessen. Jeg tenker at jeg forberede meg mest mulig og har alle alternativene som mulige tiltak.