Livet i Shelter Bay

06.07.2023

Lørdag 1. juli 2023. Jeg har lagt i Shelter Bay Marina siden 1. juni. Tiden har gått fort. Det er regntid her i Panama -det betyr at det kommer noen byger med ujevne mellomrom og det har også vært med dager med regn hele dagen. Lyn og torden hører også med. Temperaturen om dagen er ca 30 grader og 24 grader om natten. Jeg har brukt tiden til vedlikehold, turgåing og handling. Og en liten tur gjennom kanalen som mannskap å en båt. Når det gjelder vedlikehold så er olje og filtre skiftet, det meste ettersett og båt vasket og polert.

Jeg har gått mange turer langs veien med avstikkere inn i jungelen. Men stiene inn i jungelen pleier å tette seg til etter en stund og da et det ikke lett å ta seg frem. Dyrelivet har jeg også fått sett litt til. En maursluker forvillet seg ned i marinaen. En ørn dukket plutselig opp foran meg. Plutselig løp et beltedyr over stien foran meg. En dag spaserte en hel familie med maurslukere over veien rett foran meg. Apekattenes brøl ljomet ofte over hele marinaen og jammen klatret ikke en hel haug av dem i trærne helt inntil anlegget. I dette området hadde USA mange soldater i flere leire. De fleste er nedlagt og står til forfall. Men noe er i bruk av Panama.

Kran til septiktank ryker og båt må på land

Etter kanalturen, noen dager før Janni skulle komme og en uke før venninnene til Janni skulle komme, skjer det som ikke skal skje - Kranen på septiktanken ryker. Og vann begynner å lekke inn, ca 1/2 liter i timen. Etter en stund klarer jeg å tette lekkasjen. Det er fredag og jeg løpet bort på verftet for å høre om de kan ta båten på land. For en avtale om tirsdag (blir flyttet til onsdag). Så starter jobben med å få deler. Verftet skal prøve å få tak i. Jeg sjekker Maritim i Bergen, lager en plukke liste med alt jeg trenger, ringer Janni og avtaler at hun er ved butikken når den åpner mandag morgen. Jeg har bestemt meg for å bytte alle skroggjennomføringene til kompositt når jeg først begynner å gjøre noe. Maritim hadde bare akkurat nok av gjennomføringer på lager, så jeg krysset fingrene for at lageret stemte.

Mandag morgen var Janni på plass og heldigvis hun fikk alt jeg trengte. Vi ble enige om at hun skulle ta det i håndbagasjen slik at vi var sikker på at det kom frem. I tillegg til disse delene skulle hun også ha med seg ny saltvanns pumpe til motoren. I Columbia får Janni problemer i sikkerhetkontrollen, hva er alt dette og hva skal hun med det. Hun måtte krangle seg til å få dem med. Som hun sa, det var helt på hengende håret at de beslagla alt sammen slik at Janni  ikke fikk noe med seg videre, verken som bagasje eller håndbagasje. Og jammen skjedde ikke det samme i Panama. Da hun endelig kom frem til båten var hun passelig sliten og skjelven etter opplevelsene. Båten ble tatt på land onsdag og Janni kom onsdag kveld. Med en gang båten var på land startet karen fra verftet (Juan) og jeg å demontere de gamle skroggjennomføringene. De er 4 stykker av dem. De fleste gikk forholdsvis greit, den siste måtte vi ta med vinkelsliper.

Torsdag morgen startet vi montering, etter litt prøving og feiling monterte vi selve gjennomføringene og monterte kran og slange stuss først om fredagen. Litt ut på fredagen kunne jeg puste lettet ut. Gjennomføringer og vannpumpe var ferdig montert. Et tannhjul fra den gamle vannpumpen måtte overføres fra den gamle til den nye. Hjulet var skrudd fast på en kon aksling, så tersen måtte frem. Etter litt frem og tilbake gikk det greit.

Lørdag gikk båten på vannet igjen og var klar til jentene skulle ta over. Venninnene til Janni kom lørdag uten bagasje. Den ble liggende igjen på en av flyplassene de hadde mellomlandet på. De hadde får handlet det mest nødvendige i Panama City og var skikkelig klar for en seiltur.