Etappe 83, Panamakanalen med Geir, Stein-Erik og Christopher

07.12.2023

Mandag 4. desember 2023. Kvelden mandag 20. november mønstret Geir, Stein-Erik og Christopher på. Kjekt med besøk fra Norge. Med seg hadde de litt forsyninger som kommer godt med. Flyturen gikk greit bortsett fra bagasjen til Geir som ikke dukket opp. Den ble levert om kvelden dagen etter og så ut som den hadde vært i et flykrasj. I bagasjen til Geir var også flere pilotguides for Stillehavet til meg. De hadde heldigvis overlevd med mindre skader.

Tirsdagen ble brukt å gjøre seg kjent i området, med tur til stranden og bading i bassenget. Om onsdagen klargjorde vi for turen gjennom kanalen, og litt utpå dagen fikk vi vite når vi skulle møte advisoren om torsdagen. Torsdag morgen kom Juan, vår innleide linehandler med 11 års erfaring. Han hadde med seg  tau og fendre.

Rundt kl 13 kom advisoren, Lawrence, om bord i ventesonen til kanalen. Vi satte umiddelbart kurs mot de første slusene. Vi plukket opp Alex, Advisor trainee, rett før slusene. Han hadde jeg møtt tidligere når jeg var linehandler på Anabell. Autopiloten røk på veien til slusene så det var manuell styring de neste dagene. Turen gjennom de tre slusene opp til innsjøen gikk fint og Geir fikk til til å servere gryterett underveis. I slusene var vi alene bak et skip, slik at alle 4 tauene var i bruk. Linehandlerne taklet jobben godt og alt gikk på skinner. En halvtimes tur inn i innsjøen fortøyde vi til en bøye for natten og Advisorene mønstret av. På bøyen ved siden av oss lå den danske båten til Jesper og familien. De skulle gått gjennom tidligere, men fikk for kort tid til neste sluse og måtte overnatte og vente på ny advisor. Advisoren dukket ikke opp denne morgen. Så deres nye tid var sammen med oss om fredagen.

Fredag morgen var det litt uklarheter om avreisetid. Først 6 om morgenen, så kl 9 men rundt kl 7 kom pilotbåten med adviser til oss og den danske båten. Fortøyning ble kastet og kursen satt mot første sluse ned mot Stillehavet. Turen tok omtrent 5 timer. I den første slusen skulle vi ligge longside en slepebåt foran et skip. Den danske båten fortøyde først langs med taubåten og så fortøyde vi langs med catamaranen. Enkel tur gjennom den første slusen. Etter den føste slusen er det en 10 minutters seiling til de to neste som henger sammen. Her ble catamaranen og vi fortøyd sammen midt i slusen med tau opp på hver av sidene på båtene, 4 tau til sammen, i midten av slusene foran et stort bilskip. Også her gikk det fint, og så var vi nede og klar for Stillehavet.

Juan mønstret av sammen med fendre og tau ved Balboa Yacht club, mens Advisor Mclean ble plukket opp utenfor La Playita marina. Vi seilte videre til Taboga mens Jesper og familien skulle ligge et par dagen i Panama City før de krysset Stillehavet til Fransk Polynesia.

For oss tok turen til Taboga litt over en time. Vi kastet anker og tok en rolig kveld. Taboga er en livlig øy i helgene. Øyen er en populær utreiseplass for panameserne. De kommer med passasjerbåter om formiddagen og reiser tilbake når mørket kommer. Her en flott strand og med en forskjell på flo og fjære med 4 til 5 meter går stranden fra stor til liten.

Lørdag formiddag gikk med til å fikse autopiloten. Clutchen viste seg å være kortsluttet, så vi tok den ut og satte inn en "gammel" clutch som var overhalt med nye lagre. Byttet fungert fin og vi har hatt en velfungerende autopilot på resten av turen. Ettermiddag ble brukt til å utforske øyen og en god lunsj på en lokal restaurant.

Søndag seilte vi videre til Contadora, en øy i Las Perlas skjærgården. Turen tok 7 og en halv time. Fin seilevind de første timene, så stilnet vinden helt av resten av turen. Vi fikk oppleve litt av livet i havet på turen. En flokk delfiner koste seg rundt båten og jevnt over kokte det med fiskestimer. Vi fikk også sen noe fine hopp av fisker vi ikke dro kjensel på. Høydepunktet var nok hvalen som hoppet og var helt oppe av sjøen ikke så langt foran båten. Christopher klarte å fange et av hoppene på film. Vi fikk også sett skilpadder men klarte ikke å fange dem på film. Vel fremme ble ankeret kastet ut i en bukt med flott sandstrand og vi fikk badet litt.

Mandag startet med noen timers snorkling, mye spennende fisk og koraller å se. Senere utforsket vi stranden og bebyggelse som lå rett rundt hjørnet. Fælt å se alle de nedlagte hotellene ved siden av noen som var i drift. Men det er utenfor sesong, så omtrent ingen gjester. Kvelden tok vi jollen til land og spiste en gods middag på en koselig restaurant.

Tirsdag seilte vi videre til kanalen mellom Chapera og Mogo Mogo. Her var det flotte strender og en del lokale båter på dagstur. Vi ankret opp og tok en tur på stranden. Mye bading i det flotte været.

Onsdag blåste det litt opp og sammen med sterk strøm i kanalen ble bølgene ukomfortable, så vi fikk opp ankeret og satte kursen mot Cajayeta. Vi lurte oss inn i bukten, det var lavvann og dybden var enkelte steder ned i 2,5 meter. FestinaLente stikker 2,1 meter. Vel oppankret og etter lunsj tok vi en tur inn til landsbyen. Den var ikke stor, noen fåtalls bygninger, men en liten kiosk hvor vi kunne få kjøpt hvers sin øl. Etterpå tok vi jollen over til øyen Bajo Rico og resorten Sonny Island, en luksusresort, men uten gjester. Vi så oss rundt og fikk kjøpt litt drikke, satt og nøt en flott utsikt over øyene rundt. Geir laget god middag i båten.

Torsdag startet med tett toalett, mens vi jobbet med det satte vi kursen mott Panama City og kastet ankeret ved en liten øy kalt Pacheca. En privat øy med en liten strand. Septikslangen måtte demonteres, tas ut og bankes ren for urinsyre stein som hadde tettet den helt. Steinen hadde bygget seg opp i løpet et år, noe som er ufattelig. Kort sagt, en drittjobb, men det gikk bra med god hjelp. Det ble bading og snorkling her også.

Fredag seilte vi tilbake til Panama City, ønsket et par dager i byen slik at vi fikk sett oss litt rundt. Det ble en fin seiltur og FestinaLente viste seg fra sin beste side. Til tross for beskjeden vind holdt vi god fart mesteparten av veien. Vi la oss til i La Playita Marina ute på Punta Culebra, en 10 minutters kjørtur fra sentrum av Panama City. Rett utenfor marinaområdet er det flere restauranter og aktiviter. Livlig i helgene. Vi utforsket området i kveldingen.

Om lørdagen tok vi en spasertur i gamlebyen og fortsatte på standpromenaden inn til centrum. Mye spennende å se. Søndagen reiste vi ut til besøkssenteret for kanalen. Flere hadde anbefalt oss å se den 3 dimensjonale filmen og kanalen og dens historie. Filmen var virkelig verdt å se. Om kvelden spiste vi på hard Rock cafe og etterpå tok vi oss en tur til Luna Rooftop. Et flott utsiktspunkt over byen både i dagslys og ikke minst i mørket.

Etterpå var det tid for goodbye. Jeg reiste til båten og gutta til hotellet for å gjøre seg klar for hjemreise dagen etter. Trist at turen er over og ufattelig hvor fort tiden går nå du har det kjekt. Nå starter planlegging av stillehavskryssning som vil skje i begynnelsen av mars.