Etappe 58, Lagos til Las Palmas

24.12.2022

Fredag 16. desember 2022: Lavtrykk på lavtrykk har passert Lagos den siste tiden. Natt til fredag var intet unntak. Så selv om det etterlengtede værvinduet startet i dag så førte nattens lavtrykk med seg høye bølger og en del vind i kastene. Heldigvis hadde vi festet hvert vårt sjøsykeplaster bak øret dagen i forveien. Rundt kl. 10 forlot vi Lagos Marina sammen med SV Athena. De ønsket å nå familien sin på Lanzarote og vi ønsket å nå Linn og familien på Gran Canaria. Like utenfor marinaen måtte vi på bølger og vind som spådd. Vi gynget oss avgarde i takt med Athena. Vi holdt oss tett til hverandre helt frem til 4-5 tiden om natten, da satt Athena fart sørover med motor og mer så vi ikke til dem. Det var betryggende for begge båtene å gå sammen i tilfelle spekkhoggere skulle dukke opp. Dagen i dag har bydd på sterk kuling og noen saftige råser ut av intet. Båten har krenget gått og bølgene har vært tette. Gått vi tok på sjøsykeplaster. Allikevel var det nok for Janni å se mot horisonten og få frisk luft i dag. Tilvenningen er i gang etter mange dager på land og i havn. Utover ettermiddagen tok pappa en lur før nattevakten, ettersom vinden var spådd å øke utover natten. Like før midnatt tok jeg kvelde, men bråvåknet 2-3 ganger i løpet av natten av noen råser ut av en annen verden. Jeg ble nærmest slengt ut av sengen, og møtte pappa i trappen som trengte hjelp til å reve seilene. Vi jobbet av og på og pappa la seg ikke før 06:00. Trøtt gjeng.

Etter en travel og vindfull natt med dårlig søvn, møtte dag 2 oss med sol og blå himmel samt avtagende vind. Fra 10 tiden av motorseilte vi sørover. Havet stilnet og solen stekte. Ikke gode seilforhold, men utrolig behagelig for 2 slitne sjeler. I 13 tiden fikk vi besøk av en liten flokk med delfiner. Først ble vi litt skremt av synet av finner, men da vi innså at det var delfiner var stemningen god. Det blikkstille havet gjorde delfinshowet ekstra nydelig. Allerede kl 17:30 fikk vi et nytt delfinshow. Nå var kveldsbrisen satt inn og vi fikk være vitne til en utrolig vakker solnedgang. Pappa fikk en velfortjent hvil før første nattevakt. Kl 04:00 ble jeg vekket for å ta over roret, da var det helt svart og jeg måtte stole fullt og helt på instrumentene og mitt dårlige nattesyn. Solen stod opp 07:30, nok en dag med blå himmel, det kan vi like.

Etterfulgt av en nydelig soloppgang og rask seiling (6-7 knop) stod pappa opp i 9-10 tiden. For min del bestod dagen idag Vi fikk av å hente seg inn etter å ha vært tøff i trynet og litt vel lenge nede i byssen. Dynen ble tatt med ut og jeg fikk sovet av meg sjøsyken. Søndagen ble avsluttet av nok en fin solnedgang, CSI Las Vegas og middag. Så tok jeg kvelden klar for å stå opp 04:00.

Pappa vekket meg kl 4, rart hvordan 18 grader føles kaldt midt på natten. Jeg satte meg til rette på vakt med nok en pakke Mariakjeks. I dag var bølgene såpass snille at jeg kunne lese ferdig boken "Jeg er Pilgrim". Den kan anbefales på det sterkeste. Pappa stod opp i 9 tiden til klare instrukser om at i dag blir det Pizza til frokost. Morgenen var lett skyet, men den blå himmelen ble enda blåere utover dagen. Utover dagen fikk vi god seile vind men feil kurs. Vi fikk sett noen episoder til av CSI Las Vegas før noen timer på puten.

Den nye rutinen er godt innarbeidet, så nok en gang går jeg på vakt 04:00. etter en kald og trøtt morgen spiser vi frokost og fyller tanken med de 5*20 literne med diesel vi har ombord. Dårlig vindretning de siste dagene har tvunget oss til å motorseile mer enn vi ønsker. I dag er det også en merkedag: Vi er ute av spekkhoggerland. Medbrakt sand fra La Coruna ble derfor tømt overbord, deilig. Ny runde med CSI Las Vegas til kvelds. Sjøen var veldig urolig og rykkete før jeg gikk til sengs.

Etter noen timer med dårlig søvn var jeg opp til ny vakt 04:00. Nok en trøtt og kald morgen (19 grader). Idag hatet jeg livet litt ekstra fodi jeg trodde det var over et døgn igjen. ( så på feil kartplotter). Men det er rart hvor mye bedre alt blir når solen stpår opp. Pappa disket opp med egg ogbacon til frokost i 10-tiden, litt senere enn vi er vant til, fordi han unnet seg en dusj først. Jeg nøyet meg med kattevask og klesskift, 'gud kor deilig'. i tillegg har vinden endelig snudd. Vi kan seile rett mot målet i 6-7 knop og nyte livet. Det fortjente en øl og en julebrus før klokken 12. Livet smiler og blir enda bedre da en flokk på 20-30 delfiner stakk innom. Las Palmas dukker opp i det fjerne og vi er usikker på om det er land vi ser. men etter hvert blir det tydelig at land nærmer seg etter over 5 døgn i sjøen. Mørket senker seg og vi ankommer Las Palmas marina i det som føles som sneglefart. Rett før kl 21 fortøyer vi til innsjekkingsbryggen og kan ta kvelden. Etappen var på 703,9 nautiske mil og tok 5 og et halvt døgn.