Etappe 40, Brest til Gijon - kryssing Biscaya

12.09.2022

Søndag 11. september 2022. Fredag morgen kastet jeg loss i Brest med kurs for Gijon i Spania. Jeg starter turen i regn med god vind 10-12 m/s fra vestlig retning. For å komme ut i Biscaya må jeg etter 4 timers seiling gjennom et sund Pointedu Raz. Strømmen gjennom sundet kan bli opp mot 8 knop. Jeg hadde prøve å beregne ankomst til sundet når strømmen skulle være lav. Men turen ned gikk litt fortere enn planlagt og strømmen var på det meste 6 knop og bølgene opp i 5 meter. Jeg kom meg igjennom med fulle seil og motor. Styrte også manuelt da autopiloten ikke klarte å holde stabil nok kurs i bølgene. Utover ettermiddagen løyet vinden til 6-7 m/s. Det klarnet av til kvelden og fullmåne gå godt lys det meste av natten. Vinden roet seg enda mer i løpet av natten. Lørdag morgen var skyene tilbake med en del regn utover formiddagen. Det var lite vind 2-3,5 m/s fra sørvest. Lørdag klarnet også været utover kvelden og fikk nok en natt med måneskinn. Natt til søndag tok vinden seg opp og jeg måtte reve seilene litt. Det skyet over og det kom en del regn om formiddagen. Utover dagen fortøyde i Gijon rundt kl 10 søndag kveld.

Turen var 316,7 nautiske mil og tok 2 døgn og 14 timer.

Om nettene fikk jeg sove litt. Jeg ble vekket av klokken hver halvtime, sjekket at alt var ok og la meg en halvtime til neste sjekk.

Det har de 2 siste årene vært mange angrep fra spekkhoggere på båter. Jeg valgte derfor å gå lenger inne i bukten. Delfiner var det eneste som besøkte meg underveis til jeg hadde 5 nautiske mil igjen til Gijon. Da dukket det opp noen finner 100 meter bak båten, jeg så at det ikke var delfiner. Jeg tok ned seil og gjorde meg klar til å bakke med båten ( fikk tips om at det var beste måten å unngå at de gikk til angrep på roret som de vanligvis gjør.) Men det var falsk alarm, det kom ingen spekkhoggere mot meg.

Her i Gijon ligger jeg på pir med 2 andre norske båter  som krysset samtidig som meg. De kom fra Camaret sur mer som ligger litt  sør for Brest