Besøk av Linn, Martin, Felicia og Amanda

30.10.2023

Lørdag 20. oktober 2023. Tirsdag 10. oktober om formiddagen kom Linn, Martin, Felicia og Amanda til Shelter Bay marina. Og det var utrolig kjekt å se de igjen, en stund siden nå. Etter at de hadde fått pakket litt ut tok vi oss en tur til stranden mot atlanterhavet. På turen fikk vi sett flere dyr som aper, vaskebørn og flotte sommerfugler. Tror vi fikk sett noen flere også.

Onsdagen kastet vi loss og satte kursen for Isla Grande, en øy like ved Linton. Turen tok oss vel 6 timer og vi hadde fulle seil hele veien. Vel ankret opp ble det bading på jentane og de ble litt skrent av de store fiskene som kom på nærmt hold. Men det gikk for over og de testet både masker og svømmeføtter. Sener tok vi oss en tur på land for å se oss omkring. Vi endte opp med å spise middag på et av hotellene.

Torsdag tok vi jollen til stranden. En fin og rolig strand med mulighet for kjøp av drikke og enkel mat. Det er nå utenom turistsesong så det var lite folk på stranden. Jentene badet hele dagen.

Fredagen seilte vi videre til Turtle Cay. En liten trang kanal førte inn til en marina. Litt grunt i kanalen men vi gikk akkurat klar av bunnen. Det var en stille rolig marina knyttet til en flott hotellresort med 2 svømmebasseng og en liten koselig restaurant ved en flott strand. Det ble bading både i sjø og basseng. Jeg tror jentene virkelig koser seg.

Lørdag blir vi værende i Turtle Cay. I tillegg til bading mesteparten av dagen tar vi en tur opp på "fjellet". En høyde hvor vi traff på en flokk apekatter som visste å lage høy lyd. Kjekt. Jentene er blitt flinke ti å snorkle og bruke svømmeføtter og dagens opplevelse var en fargerik blekksprut på nært hold i tillegg til alle fiskene.

Søndag seilte vi vider til San Blas, et område kalt Chichime. Normalt er det ganske mange båter her men nå var det bare noen få og en av dem var Izabella med Frode og Cecilie ombord. Jeg kjente dem fra tidligere og vi endte opp med å seile sammen med dem mens vi var i San Blas. Chichime er en liten bukt mellom noe øyer og rev. Og badedraktenen kom fort på. Det er 31 grader i vannet, omtrent det samme som på land.

Mandag utforsket vi øyene, hvor den ene har en liten resort, men uten gjester nå. Vi fikk besøk av en av de lokale båtene som solgte smykker, vesker og andre tekstiler med Kunafolkets mønstre. Litt handling ble det. På land hadde også noen av de fastboende "utsalg" av Kuna ting. Spennende for jentene å se, vanskelig å lav være å handle. Det ble selvfølgelig mye bading.

Tirsdag seilte vi videre til Banedup. Banedup er også en liten oase av rev og øyer med hvit sand og palmer. Noen av øyene er bebodd av noen få husstander som driver en liten bar med servering av middag om du bestiller på forhånd. Vi bestilte middag for oss om torsdagen. Sener på dagen fikk vi besøk av en lokal kano med to fiskere ombord. Vi kjøpte 2 hummer og 2 kongekrabber av dem. Disse ble kokt om kvelden og mestaparten havnet i en risotto som Linn lagde. Smakte utrolig godt. Resten av kongekrabben ble lunsj sammen med ferske rundstykker dagen etter.

Onsdag nyter vi bare, bading, snorkling, se oss litt rundt på øyen og test hegnekøyer på land.

Torsdag, etter en dag med bading og snorkling var vi kl 18 klar for middag sammen med Frode og Cecilie. "Kokken" spurte om navnet på båten og da jeg sa det sa han:" FestinaLente, jeg kjenner det navnet. Janni kaptein? Min volleyballvenn. Hilse masse." Middagen ble servert og så riktig så flott ut. Og jeg som egentlig ikke spiser fisk, måtte innrømme at det smakt godt, ikke bare godt, men veldig godt.

Fredag tok vi turen til Dog Island med jollen. Mellom øyene der ligger et vrak på grunt vann. Vi snorklet rundr vraket og fikk sett et hav av forskjellig fargerike fisker i små og store stimer. På begge øyene er det resorter og det er mye dagsturisme fra fastlandet. Lunsj ble spist på et av de små spisetedene. Om kvelden blåste det litt opp og plutselig sier Linn: er ikke den båten kommet litt nærmt nå?". Jepp, vi dregget. I hyrten og styrten fikk vi haevet ankeret og flyttet oss litt lenger ut hvor vi kunn hive ut litt mer kjetting. Vi fikk feste men ble liggende litt på "alerten" hele natten. Neste morgen flyttet vi oss ut og kastet anker hvor vi kunne hive ut nok kjetting til å føle oss helt trygge.

Lørdag tok vi jollen over til Achodup. En øy med flotte strender og fine rev å snorkle på. Det er en del dagsturisme til øyen og noen overnatter i telt. Jeg og Martin dro tilbake til båten og hentet grillen og pølser med tilbehør som vi kunne lage lunsj av. Vi tilbrakte hel dagen på øyen og dra tilbakefør mørket kom. Vi hadde bestem oss for å seile om natten tilbake til Isla Grande.

Søndag morgen ankret vi opp utenfor Isla Grande. Linn tok jentene med på SUP'en til Stranden mens Martin og jeg tok en time på puten. Vi tok jollen inn tilstranden etterpå. Søndag var det litt med aktivitet på stranden og Linn, Martin, Felicia og Amanda skulle prøve å sitte i en ring etter en av de lokale båtene. De fikk en gøy tur, bortsett fra at LInn klarte å vrikke en ankel i en av bølgene. Ankelelen hovent opp og var ond slik at resten av ferien ble litt amputert med hensyn til turgåing, men svømming gikk fint. Om ettermiddagen midt i en saftig regnbye flyttet vi båten ned utenfor marinaen i Linton Bay. Vi skulle spise pizza med Andreas og Lisbet på restauranten om kvelden. Andrea og Lisbeth hadde Janni og jeg truffet tidligere og vi har holdt kontakten siden. De skulle i vinter drive med Charter i San Blas.

Mandag tok vi jollen ned til kanalen og dro innover i mangroveskogen. På veien ned stoppet vi ved monkey Island. Der var vi heldig og fikk sett apene. Det var ikke lov å gå i land siden apene kunne bli litt aggressive. Innover kanalen var det ikke noe dyre eller fiskeliv å se, så vi satte kursen for Isla Mamey. En liten øy med en flott strand med mulighet for å kjøpe litt drikke. Det finnes en liten resort der, men stengt nå utenfor sesongen. Om kvelden tok vi turen til Linton med Andreas og Lisbeth. På veien stoppet vi ved leiligheten de hadde leid en periode. Jenten skulle få hilse på noen valper som bare var et par uker gamle. Stor stas. Felicia oppdaget plutselig en valp som hadde falt utfor og lå bak en mur. Den hadde en blikkboks over hodet og kom seg ikke løs. Valpen og Felicia ble veldig gald da boksen ble fjernet. Jentene sperret øynene litt opp da vi gikk rundt i Linton. Litt uvant med de enkle kårene.

Tirsdag seilte vi tilbake til Shelter Bay. Vel fremme gikk turen rett itl bassenget som nå var åpnet igjen. Spiste middag på restauranten om kvelden.

Onsdag var vi klar til å reise til Panama City. Bil var bestilt til kl 12. I nitiden får jeg en melding fra sjåføren, pga demonstrasjoner bør vi reise tidligere. Vi gjorde oss klar på en halvtime og satte oss i bilen. Inne i rundkjøringen i Colon så vi at køene bygget seg opp. VI skulle heldigvis av før den. Etter at vi hadde kjørt en god stund på motorveien stoppet trafikken opp rett forna oss. Vi kjørt frem og ble stående rett bak noen politibiler hvor mange poliser med gevær og skjold hadde stil seg opp. 150 meter foran oss så vi at demonstrantene hadde sperret veien med brennende bildekk. Vi ble stående i 20 minutter da de plutserlig haglet med stein mot politiet fra skogkanten Bilen ved siden av oss ble truffet i fronruten og det smalt godt. Politiet svarte med å fyre av en skikkelig salve med tåregass. Det snamalt godt og jeg tror alle skvatt litt. Sjåføren rygget et par hundre meter bakover slik at vi var ute av "kampsonen". Etter ytterligere en halvtime hadde politiet med tåregass åpnet vien slik at vi kunne passere. Resten av turen til hotellet gikk greit via en del sideveier.

Etter en lunsj på Macdonalds (jentenes favoritt) spaserte vi ned til sjøen. Her var det laget tll en gangvei som gikk hele veien til gamlebyen. Når vi spaserte langs denne kom det en flokk med vaskbjørner på besøk. De var tydeligvis vant til mennesker. I gamlebyen tok vi litt drikke på en takterasse med flott utsikt. Gatene var gjerdet opp oi påvante av demostranter så når mørket kom sigende prøvde vi å få fatt i en uber. Men det lyktes ikke. Flere steder rundt i byen var veiene sperret av demonstranter. Vi begynet å bevege oss mot hotellet for å komme forbi hovedveien. Nesten frem ved veien ble vi stoppet av en eldre kar. Han sa vi måtte gå en annen vei siden demonstrasjoner pågikk rett foran oss. Vi endret retning og gikk noe gater til. Der ble vi stoppet av en eldre dame som sa at vi ikke måtte gp videre men hoppe inn i første og beste taxi. Hun ble værene med oss til vi var trygt plassert i en taxi. Turen til hotellet gikk uten forstyrrelser. På hotellet ble det kveldsbading i bassenget.

Torsdag reiste vi på tur til monkey island i kanalen. Vi ble hentet kl 6:30 og kjørt ut til eleveløpet i kanalen. Der var det ombord i båten og kursenble satt for monkey island - som viste seg å være flere øyer. Vi sett og hilst på mange apekatter. Noen kom helt ned på fanget til oss. En flott opplevelse for alle. Tilbake til land ble vi kjørt tilbake til hotellet. Derfra spaserte vi til et kjøpesenter og tok derfra turen videre til neste. Jentene fikk sine fargepenner og litt annet. Vi hadde tenkt å spise middag i gamlebyen men måtte revurdere planene på grunn av demonstrasjoner rundt i hele byen og i gamelbyen. Så det ble pizza . Etterpå gikk vi på hotellet og tilbrakte kvelden der. Gjengen skyulle reise tidlig ut på flyplassen fredag, før veiene ble sperret så vi tok farvel om kvelden. Jeg dor også tidlig tilbake til Shelter Bay for å unngå veiesperringer. Begge turene gikk uten forstyrrelser

Nå er Linn og familien vel hjemme på søreide og jeg er vel hjemme i båten. Litt tomt og stusselig, men med mange gode minner fra en flott tur.

Nå er det planlegging av tur gjennom kanalen 23. november og gjøre klart for nytt besøk  20. november.