Bergen Elite Sailing inntar FestinaLente

28.07.2023

Tusen takk for fine dager på Festina Lente rundt San Blas Øyene i Panama. Ruten var Shelter Bay Marina - nattseilas til Nugindup - BBQ Island - Coco Banderos - Nugindup før nytt nattseilas tilbake Shelter Bay Marina.

San Blas tok oss med storm. Hele turen var en eneste lang rekke med høydepunkter. Deriblant følgende:

1. For de oss tilreisende startet turen med en dag i Panama City. Bagasjen vår kom ikke frem og det ga oss litt tid til å utforske byen. Et av de klart største høydepunktene var å besøke Miraflores lockes. Her fikk vi se Kanalen in action hvorav et Wilhelmsen skip registrert i Bergen (!!!) gikk gjennom. Dette var så klart stort for 3 bergensere, noe den lokale guiden ikke hadde like stor forståelse for. Videre bør alle som drar til Miraflores se dokumentaren om Kanalen. Om ikke det var interessant nok, så var det Morgan Freeman som hadde fortellerstemmen (som i seg selv er grunn nok til å se den tenker vi).

2. Lørdag kveld 2. juli kom vi frem til Shelter Bay Marina. Her ventet Janni og Jan Ove med verdens fineste båt. Janni hadde bunkret opp med masse god mat, planlagt rute, og gjort alt helt seilklart. Etter en sikkerhetsbreif kunne vi kaste loss mot San Blas neste morgen.


3. Rundt 11-tiden bar det mot San Blas, Nugindup. Dette strekket tar ca 17 timer i rolig marchtempo. Etter noen timer kom det en skikkelig regnskur, men det stoppet ikke fire bergensere fra å kose seg gløgg.

4. Dag 2 på turen ble vi kjent med crewet til en 77 fots (!!!) katamaran. Det viser seg at det ikke er så dumt å bli kjent med crewet på en yatch, for ombord i yatchen jobbet kokken Alan. Han lagde utrolig god mat, og det fiikk vi nyte godt av. Vi endte med å ligge i nærheten av båten ved flere anledninger, og da gikk det shuttletrafikk til Festina Lente med ny bakst eller deler av middagen til gjestene på yatchen. En kveld kom det både snegle og tapas. Det hele toppet seg da vi fikk en flaske tequila.5. Ved Nugindup dykket vi ved et vrak og så vår første hai!! Eller, alle uten om Aurora så hai, noe hun fikk høre de neste dagene. Dette var riktignok et par dager før Coco Banderas hvor vi så en god del flere haier..

6. To ganger kom det en fruktbåt! Her kunne vi blant annet kjøpe verdens beste avokadoer og ananaser! 

7. På Nugindup spilte vi volleyball med lokale og andre turister. Ydmykt vant vi hver gang ;)

8. Gjennom hele turen spiste vi masse god mat. Et lite kjøkken er ikke noe stress når man har så mange gode råvarer. Den ene dagen kjøpte vi en hummer fra den lokale fiskebåten!

9. Vi hadde flere lengre svømmeturer. Øyvor og Aurora svømte 4000 m (!!!) ved BBQ Island og fikk en velfortjent Sprite da de kom tilbake. For å sikre at folk så oss hadde vi på oss boyer. Øyvor sto for svømmekurs i crawling og Butterfly. Sistnevnte ble et svært kort kurs da hun skjønte nivået på gjengen. 

10. Var ikke bare svømmekurs på turen, men også stupekurs. Her varierte det stort hvilket grunnlag vi hadde fra før, men om noe så er vi enige om at vi alle ble (litt) bedre stupere.

11. Et annet stort høydepunkt var alle folkene vi møtte. Alle var veldig hyggelige, imøtekommende og hjelpsomme. Ved hjelp av Janni sine kontakter blant de lokale og ble bagasjen som ble forsinket fraktet med båt av Lauren som bodde på Nugindup.

12. Det er null tull når vi sier at vi har pratet oss gjennom San Blas. Dette kalte vi ChipChip, som ble en storidrett på turen. Hver båt vi lå ankret opp ved svømte vi bort til og pratet med. Det var også sånn vi ble kjent med diverse katamarener.

Vi chipchippet så klart mye med hverandre og. Morgenbading og prating var fast aktivitet. Hadde det ikke vært for at vi alle er bergensere, så tror vi kanskje noen hadde gått i land for lengst, hehe.

13. Sist men ikke minst hadde vi en super hyggelig siste dag i Panama City før tre av oss dro tilbake til Norge. Det var ganske nice med en dusj! Naturligvis dro alle fire for å kjøpe Panama hatt! Vi hadde også Crew Change middag med neste gjeng som skulle til San Blas med Janni. 

Denne turen var et eneste stort høydepunkt!! Vi skulle gjerne fortalt mer om franske katemaraner, pirat historier og natten med full storm (som forøvrig Øyvor sov gjennom), men nå har vi chipchipet nok for denne gang.


Tusen millioner takk til Jan Ove for lånet av båten og til verdens beste kaptein Janni for eksemplarisk seilas!


Over og ut fra Aurora, Øyvor og Sofie

RUTER