3. mai 2023 - 365 dager på tur!

05.05.2023

Onsdag 3. mai 2023. I dag er det ett år siden jeg seilte fra Bergen. Og hvilken tur det har vært. Her kommer en liten oppsummering: 

Tobago Cays- kanskje turens høydepunkt!
Tobago Cays- kanskje turens høydepunkt!

Turen til nå har vært utrolig lærerikt på alle områder. Jeg har lært mer om meg selv, kulturer, mennesker og seiling. Det har vært mest oppturer, men også noen nedturer. Det har vært glede over nye ting, og savn etter familie og venner.

Et spørsmål jeg hyppig får, spesielt når motstand møtes: Ville du gjort det igjen? JA, det ville jeg så absolutt.

Til nå har jeg har opplevd: 

-79 havner

- 8 land i Europa

- 1 land i Afrika 

- 12 land i Nord- og Sør-Amerika

og flere skal det bli...

 Å reise fra land til land har til tider vært utfordrerne. Innsjekk og utsjekk er ikke alltids like enkelt når man ankommer sjøveien, men både med og uten agent, har ting løst seg fint hver gang. Valutaer og vekslingskurser har jeg måtte forholde meg til og mange huskeregler har blitt til på veien. 

Alt i alt har turen til nå gått fint, til og med et ublidt møte med spekkhoggere i Spania løste seg til slutt. Selv om man gjerne skulle vært for uten, er det i senere tid en (god) historie. På turen har det faktisk blitt en fin "Ice breaker" i kontakt med andre seilere. 

Totalt har jeg seilt en distanse på 8.283 nautiske mil ( 15. 340 km) og gjennomsnittsfarten har vært 5 knop. Maksimalfarten ble satt over atlanteren hvor Janni og jeg surfet på en bølge i 15,8 knop. Vi er enige om at den fartsrekorden kan få bli stående. Jeg har satt stor pris på Janni som mannskap på store deler av turen, hennes kunnskaper og hjelp på alle områder som kreves på en slik tur har vært uvurderelig. Jeg er også utrolig glad for at Stein-Erik mønstret på og ble med på turen langs Iberiakysten etter spekkhoggerangrepet. Ukene ned langs kysten av Spania og Portugal var nervepirrende og inneholdt høy puls til tider.

Nå skal Panama utforskes de neste månedene, det ser jeg frem til. Ser også frem til en tur hjem i sommer for å besøke familie og venner.